09 februari 2017 - Hali - Hekla


We staan op met hetzelfde weer als waarmee we gingen slapen: regen...
Bovendien zijn de voorspellingen ook niet echt om vrolijk van te worden. Gelukkig rijden we door een regio waar we al 2x waren en toen wél onder een stralende zon.

Vermits de Ice Cave tocht geannuleerd werd, hebben we gisteren nog snel het Fosshotel Nupar kunnen annuleren en vervangen (echt kosteloos annuleren ging niet meer) door het Fosshotel Hekla.
Daardoor kunnen we de voorziene bezoeken van de 2 laatste dagen nu verdelen over 3 dagen.

Als eerste stoppen we bij Glacier Lagoon Jokulsarlon. Het weer en de zichtbaarheid zijn er echter zo slecht dat we slechts 5 minuten uitstappen om enkele nietsbeduidende foto's te nemen. Gelukkig heeft Leen voor een kleurrijke vest gezorgd.Voor wie wil zien hoe mooi Jokulsarlon kan zijn, verwijzen we graag naar onze blogs van 2015 en 2016.

Veel mooier wordt het bij het gletsjermeer Fjallsárlón.

Svínafellsjökull is de volgende stop. Dat is echt een prachtige gletsjer met bijzonder mooie kleuren en lijnen.

Een plaats waar we nog nooit waren, is de Kviamyrarkambur, Kviárjökull glacial lagoon. Deze keer besluiten we om nu wel eens dat ommetje te maken en het loonde toch wel de moeite.
Vorig jaar wilden we heel graag de Fjaðrárgljúfur canyon bezoeken, maar in april is die nog afgesloten. Het feit dat die vandaag wél toegankelijk is, bewijst nogmaals wat een extreem zachte winter IJsland momenteel kent (in het hotel vertelde men ons deze ochtend dat het de warmste winter is in 100 jaar).
Deze canyon is een 2 km lange groene kloof waar de Fjaðrá rivier doorheen stroomt en is zo'n 100m diep. Er zijn verschillende watervallen te zien.
Men kan door de kloof wandelen, al moet er af en toe door de rivier gewaad worden.
Het is ook mogelijk om boven langs de kloof te lopen en dat hebben wij gedaan. Van daar zijn er, zelfs in dat miezerige weer, heel mooie uitzichten.Voor ons laatste bezoek rijden we ook nog eens langs Black Beach, ofwel Reynisfjara.


Black Beach wordt ook wel "het dodelijkste strand" van IJsland genoemd, wegens de talloze doden die hier reeds te betreuren vielen. Niet door één of ander ongeval, maar gewoon door de roekeloosheid van de toeristen. Ook vandaag weer waren we meerdere keren getuige van, meestal Aziatische, toeristen die alles omwille van de selfie, véél te dicht bij de oceaan kwamen.
Meerdere werden verrast door de golven die als een sneltrein op het strand denderen en zaten soms tot kniehoogte in het ijskoude water. Soms loopt dit niet zo goed af en worden mensen meegesleurd door de niets ontziende kracht van het water. Uit dit water gered worden is uitgesloten.
Talloze borden waarschuwen nochtans voor dit dodelijke gevaar, maar blijkbaar zijn sommigen dermate opgefokt door die selfiedrang dat ze het allemaal aan hun laars lappen.
Vroeg of laat dringen zich hier toch maatregelen op want op die manier vallen er nóg meer doden.
Dit zijn slechts enkele foto's die ik deze namiddag nam van onverantwoord gedrag.


De bekende watervallen Skogafoss en Seljalandsfoss bezochten we al diverse keren en die rijden we deze keer dan ook gewoon voorbij.

Het is al na 18u als we aankomen in het hotel.

Het weer: zo goed als de ganse dag regen, 3-5°C

Overnachting in Fosshotel Hekla
Aantal gereden km:  358

Geen opmerkingen:

Een reactie posten