Nabeschouwing

Nadat we in 2015 en 2016 naar IJsland reisden, wilden we deze keer eens in putje winter gaan.
Hoofdreden daarvoor was dat we een bezoek wilden brengen aan een Ice Cave, iets wat slechts mogelijk is tot midden maart.

Omdat Leen nu voor het eerst meeging, wilden we haar graag de hoogtepunten van het eiland laten zien. En vermits het winter is, zullen dat dus hoofdzakelijk plekken zijn langs de, zo goed als altijd berijdbare, Ring Road 1.
Vandaar dan ook heel wat herhalingen van eerdere bezoeken, maar in IJsland is dat helemaal geen straf, integendeel zelfs.

De weken vóór afreis vroegen we ons al af of de weerberichten eigenlijk wel klopten, het was er immers steevast warmer dan bij ons. En op de webcams was er nauwelijks sneeuw te zien, behalve in het noordoosten dan.

Onze vrees bleek bewaarheid: IJsland kent momenteel de warmste winter in 100 jaar en van echt winterse omstandigheden was er dan ook nauwelijks sprake. Met als dieptepunt de annulatie van de Ice Cave tour: de ijsgrot was namelijk....volledig onder water gelopen...
Pech, pech, pech, maar dat zijn uiteraard zaken die men niet de hand heeft.

We zagen, ook al door deze veel te warme omstandigheden én de bijna altijd aanwezige dichte bewolking, slechts 2x het noorderlicht, maar helemaal niet met de intensiteit zoals we het eerder al meerdere keren gezien hebben. Maar Leen kan nu tenminste ook zeggen dat ze het gezien heeft 🙂.

Het toerisme in IJsland dreigt stilaan uit zijn voegen te barsten en het slachtoffer te worden van zijn eigen succes. Zelfs nu, volledig buiten de vakantieperiodes, lijkt het land zowat overspoeld door Aziatische toeristen. In één bepaald hotel waren we zelfs de enige westerlingen aan de ontbijttafel...
Op vele plaatsen moeten zelfs al dergelijke pictogrammen gehangen worden om duidelijk te maken dat in de westerse wereld, toiletten dienen om op te zitten en niet om op te staan...Bij Black Beach bleek ook nog eens dat die Aziaten totaal andere normen hebben en alle regels en waarschuwingen aan hun laars lappen. De afgelopen jaren kwamen hier meerdere mensen om doordat ze door hun roekeloosheid meegesleurd werden in de kolkende golven.
Toen wij er nu waren maakten we deze foto's (ik kon er tientallen meer gemaakt hebben) en poste dit bericht in een FB-groep over IJsland. Daar werd het opgepikt en ik kreeg de vraag van een journalist of hij het mocht publiceren in een IJslandse krant, met de bedoeling om echt maatregelen te nemen tegen zoveel roekeloosheid. Men zou kunnen zeggen "eigen schuld dikke bult", maar het probleem ligt in het feit dat de reddingsdiensten hiervoor hun leven dienen te riskeren.


De prijzen zijn, alleen al door de koersverhouding EUR-ISK met 15% gestegen tov vorig jaar en zowat 25% tov 2015.

Desondanks staat het zo goed als vast dat dit niet ons laatste bezoek aan IJsland was. We weten echter nog niet welk seizoen we daarvoor gaan uitkiezen. Misschien wordt het wel eens een zomervakantie zonder de VS, maar wel naar IJsland. Al wordt dit dan wel 2018 vermits 2017 al vastligt (Kalamans Travelblog Zomer 2017)

Bedankt aan iedereen voor de reacties via verschillende kanalen en we zien jullie graag terug voor onze volgende VS-reis vanaf 31 maart 2017: Kalamans Travelblog April 2017.

Op onze FB-pagina posten we heel wat foto's van bijzonder landschappen: https://www.facebook.com/kalamanphoto/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten