11 februari 2017 - Hella - KeflavikHet is andermaal een miezerige ochtend, wat een verschil toch met de 2 vorige keren toen we hier waren, en we plannen dan ook niet echt veel meer voor deze laatste dag.

We besluiten om nog eens een bezoekje te brengen aan Thingvellir NP.Daar willen we nog eens tussen de 2 platen lopen: de Euraziatische en de Amerikaanse tektonische plaat.
IJsland is de enige plaats ter wereld waar deze breuklijn zichtbaar is. Elders ligt die overal op de zeebodem.

We schrikken ons hier een hoedje als we deze omgeving vergelijken met ons bezoek van 2015: overal moet er nu betaald worden voor de parkings (waarvan er ook heel wat bijgekomen zijn). Zelfs de toiletten zijn nu, waarschijnlijk als enige in IJsland, betalend.
Men is er ook een gigantisch Visitor Center aan het bouwen dat geopend wordt in de zomer van 2018.
Hier is het overduidelijk dat het toerisme in IJsland echt booming business is. Als dat maar goed afloopt en het zich uiteindelijk niet tégen het land zal keren...

De Öxarárfoss waterval valt van de Noord-Amerikaanse plaat in de breuklijn met de Euraziatische plaat.

Dit is de Eurazitatische plaat...


En dit de Noord-Amerikaanse...


En wij staan er precies tussenin, op de breuklijn dus tussen twee platen.


En met deze schitterende foto van Tomas sluiten we ons "natuurbezoek" aan IJsland af.


We rijden vervolgens via Reykjavik naar onze eindbestemming, Keflavik.

We nemen onze lunch in het Reykjavik Hard Rock Café.
Hier is ook een bijzonder verhaal aan verbonden. De maatschappij achter de keten van restaurants had al meerdere keren een aanvraag ingediend om hier ook een vestiging van Hard Rock Café te beginnen, doch dat werd steeds geweigerd met als reden dat "er al genoeg restaurants waren in deze straat". Blijkbaar was er echter een lacune in de regelgeving, want die sprak enkel over "restaurants op gelijkvloerse verdiepingen". Hard Rock Café diende daarop prompt een aanvraag is om op de benedenverdieping een winkel te openen. Dat werd direct goedgekeurd en pas daarna maakte men bekend om ook een restaurant op de eerste verdieping te beginnen...
We hebben er alvast lekker gegeten, maar tezelfdertijd is de schitterende natuur van IJsland ineens ook zó ver weg...

Na het eten lopen we nog eens naar Harpa, het in 2011 geopende concert- en congrescentrum. Door zijn vormgeving met vooral veel glas, is het een echte eyecatcher. In 2013 kreeg het een prestigieuze architectuurprijs.
Met de bouw van Harpa werd in 2006 al gestart, maar de economische (banken)crisis heeft de bouw enkele jaren lamgelegd en het leek er zelfs op dat de bouw nooit voltooid zou worden. Uiteindelijk is besloten dit belangrijke project toch af te bouwen om Reykjavik daarmee te voorzien van een nieuwe culturele hotspot en publiekstrekker. Het Harpa is naast congrescentrum met kleine en grote zalen namelijk ook de residentie van de IJslandse opera en het IJsland symfonisch orkest.

Harpa is een project wat Reykjavik internationaal in de belangstelling heeft geplaatst. De stad kan nu belangrijke congressen en grote concerten naar IJsland halen. De Harpa is een pareltje, zowel van binnen als van buiten. De glazen voorzijde, grote ruitpartijen die onder verschillende hoeken zijn geplaatst, geven afhankelijk van de zon en kijkhoek telkens een ander effect en een andere weerspiegeling. Niet alleen de directe omgeving spiegelt zich in het glas, ook de naastgelegen haven. Het blauwe glas past natuurlijk perfect bij IJsland, een land omgeven door zee. De glazen gevel beïnvloedt ook de lichtinval bìnnen;  in de centrale hal is die telkens anders.
En zelfs met dit slechte weer blijft het een mooi gebouw.


In Harpa worden rondleidingen gegeven en op de begane grond is een uitgebreide ‘open’ winkel aanwezig. Deze winkel, Epal genaamd, biedt gadgets, boeken, kaarten en cadeau-artikelen te koop aan. Het assortiment is breed en heeft een link met design, kunst en architectuur in brede zin. Harpa heeft ook een fraai terras met weids uitzicht over Reykjavik.
Dit weekend was er net een tentoonstelling over de reddingsdiensten in IJsland en die blijken over wel heel buitenmaatse rescue vehicles te beschikken...


Van hieruit rijden we rechtstreeks naar ons hotel. Het feit dat de autoverhuurmaatschappij in hetzelfde gebouw gevestigd is, maakt het extra makkelijk om de auto in te leveren.

We eten onze eerder gekochte broodjes op in de ruime ontbijtruimte waar er altijd gratis frisdranken, koffie en thee voorzien is.

Het weer: ganse dag miezerig, 5°C

Overnachting in B&B Keflavik Airport
Aantal gereden km: 183

Geen opmerkingen:

Een reactie posten